Hoe regel je een verklaring van erfrecht?

Het klinkt heel ingewikkeld, een verklaring van erfrecht. Het valt echter best mee en het bevordert ook het afsluitproces na een overlijden. Nabestaanden hebben al genoeg aan hun hoofd, en daarom wordt zo’n verklaring door de notaris geregeld. De nabestaanden en of derde partijen moeten dit wel aanvragen. In dit artikel vertellen je wat je allemaal moet weten over zo’n akte en wat er allemaal bij komt kijken. 

Wat is het?

Zo’n verklaring vertelt je wie de erfgenamen zijn van een overleden persoon, of de overledene een testament heeft achtergelaten en ook wie de bevoegdheid heeft om de nalatenschap af te wikkelen. Op deze manier weten de familieleden wie waar recht op heeft en wat diegene zijn wens is. Ook kunnen andere partijen, zoals schuldeisers, inkijken wie de verantwoordelijke persoon is.

Wie kan het aanvragen?

In de meeste gevallen zal de partner of een kind het aanvragen. Als er meerdere kinderen zijn, dan moet er overleg plaatsvinden en besloten worden wie deze taak op zich neemt.

Wat heb je nodig om het aan te vragen?

Dat het door de notaris wordt geregeld, klopt voor het grote deel. Natuurlijk moeten de nabestaanden zelf ook informatie aanleveren zodat hij zijn werk kan doen. Een paar voorbeelden: overlijdensakte, kopie van het laatste testament, en gegevens van erfgenamen.

Wat kost een verklaring van erfrecht?

Prijzen verschillen heel erg. Het staat eenieder ook vrij om zelf (een goedkopere of duurdere) notaris uit te zoeken. Gemiddeld kost het zo’n 300 euro, maar dat kan dus erg verschillen per notaris.